Bebeklerde Tuz Kullanımı

Bebeklerde Tuz Kullanımı

Herkese keyifli bir Ekim ayından merhaba! Bu hafta özellikle yeni bebek sahibi olmuş annelerin akıllarına takılan ve en doğru yanıtı aradıkları bir konuya değineceğiz. "Bebeklerde tuz tüketimi nasıl olmalı, bebeğime tuzu ne zaman vermeliyim, tuz bebeğim için zararlı mı?” Bu sorular size de tanıdık geliyorsa; haydi buyrun yazımıza! Keyifli okumalar... :)

Sodyum ve klorür elementlerinden meydana gelen kristal yapılı tuzu, besinlerdeki lezzeti arttırdığı için yemeklerimizde kullanıyoruz. Elbette tuzun zararları olduğu kadar çeşitli faydaları da mevcut. Bileşimindeki sodyum, vücudun su miktarı dengelerken, kasların çalışmasını sağlaması ve kanın asit-baz dengesini koruması gibi oldukça önemli görevleri vardır.

Biz yetişkinler için oldukça önemli olan tuz, yediğimiz besinlerde doğal olarak bulunmakta olup yetişkin bir kişinin alması gereken günlük tuz miktarı maksimum 5 gramdır. Bebekler ve çocuklar ise durum biraz farklı! :) Yetişkinlere göre çok daha hassas bir yapıya sahip olduklarından tuz tüketimlerinde son derece dikkatli olunmalı ve bilinçli davranılmalıdır.
 

Bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesinin önemi günümüzde artık herkesçe bilinen bir gerçek… Peki ya 6. aydan sonra ne yapacağız? Ek besin verirken nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle bilinmelidir ki bebekler ihtiyaç duydukları tuzu zaten ilk 6 ay boyunca anne sütünden alıyorlar. 6. aydan itibaren ek gıdaya başlayan bebeklere de ekstra tuz verilmesine gerek yoktur; zira ek gıdalarda yeterince tuz bulunmaktadır. Bu nedenle 1 yaşına kadar bebeklere ekstra tuz verilmesine gerek yoktur.

1 yaşına kadar bebeklere tuz takviyesi yapmak tehlikeli sonuçlar yaratabileceği gibi bu dönemde bebek ihtiyacı olan iyotu anne sütünden alacağından annelerin emzirme dönemlerinde yeteri kadar iyot alıp almadığından emin olunmalı ve gerekirse iyot takviyesi yapılmalıdır. İyot eksikliği konusu da oldukça önemli olup yapılan araştırmalarda bebeklerde ve çocuklarda zeka geriliğine sebep olduğu sonucuna varıldığından, konuyla ilgili doktorunuzdan destek almalı ve tavsiyelerini düzenli olarak uygulamalısınız.
 

1 yaşından sonraki dönemde ise bebeklerin yiyeceklerine az miktarda tuz eklenebilir. Ancak burada da miktar önem arz etmektedir. 1-3 yaş arasındaki çocukların ihtiyaç duydukları günlük tuz miktarı 1500 miligramdan az olduğundan bebeğin yiyeceklerine ya çok az miktarda tuz eklenmeli ya da hiç tuz eklenmeyerek, ailenin diğer bireylerinin porsiyonlarına tuz eklenmelidir.

Peki tuz tüketiminin özellikle bebeklerde kullanımı bu kadar hassas iken bebeklerin tuz tüketmesinin zararları nelerdir? Gelin yazımızın sonuna yaklaşırken bu zararlara göz atalım!

İlk olarak söyleyebiliriz ki bebeklerin ihtiyaçlarından fazla tuz tüketmesi vücutlarındaki su miktarının azalmasına sebep olacağından ve bebekler su ihtiyaçlarını dile getiremediklerinden vücutlarında su yetersizliği meydana gelebilir.

İkinci olarak bebeklerin böbrekleri henüz tam olarak gelişemediği ve görevini yeterince yerine getiremediği için bebeklere tuz verilmesi durumunda tuz ve elektrolit yükünü tam olarak dengeleyememesine, bu durum da aşırı zorlanmaya neden olur.

Ayrıca ihtiyaçlarından fazla tuz idrarla birlikte kalsiyumun da vücuttan atılmasına neden olacağı için kemiklerin güçsüzleşmesine ve benzeri sorunlara yol açacaktır.

Özellikle 6. aydan itibaren ek gıdaya geçen bebeklerin sağlıklı beslenmelerine destek olan kemik suyunda bulunan protein, aminoasit ve mineraller; sinir sistemi, endokrin sistem ve beyin fonksiyonlarını da desteklediğinden bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için de hayati öneme sahip olduğunu artık bilmeyen kalmadı! Peki ya Veg&Bones İlikli Kemik Suyu’nun tuz içermediğini… Evet, şimdi herkes bunu da öğrenmiş oldu. :) Hiçbir katkı ve koruyucu madde, tuz içermeyen Veg&Bones İlikli Kemik Suyu’nu bebeklerinizin çorbalarına güvenle ekleyebilirsiniz diyor ve herkese sonbahara giriş yaptığımız bu günlerde bebekleriyle birlikte tatlı zamanlar geçirmelerini diliyoruz. :)         


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.