Yaşam Kaynaklarımızdan Birisi Olan Protein Nedir? Ne İşe Yarar?

Yaşam Kaynaklarımızdan Birisi Olan Protein Nedir? Ne İşe Yarar? Hangi Besinlerde Bulunur?

Güneşli bir Mayıs ayından merhaba!

Şimdiye kadar yazdığımız bütün blog yazılarımızda yazın gelmesini ve yaz tatili için yaptığımız planların heyecanından bahsettik; evet yaz geldi sayılır, güneş sıcak ve tatlı yüzünü göstermeye başladı… İçimize dolan enerjiyle kendimizi daha güzel, daha bakımlı hissetmek elbette en büyük hakkımız! Peki hem güzel hem sağlıklı hem de bakımlı olmak mümkün mü? Bu haftaki blog yazımızda da tam olarak bunlardan bahsedeceğiz… Haydi gelin hep beraber sorularımızın cevaplarını bulalım.


"Protein Nedir?” ile başlayalım ilk olarak;


Proteinler aminoasitlerden oluşan önemli besin kaynaklarındandır. İhtiyacımız olan azotun tek kaynağıdır. İnsan vücudu tarafından üretilmeyen proteinlerin günlük olarak yeterli miktar alınması gerekmektedir.

Hücre büyümesini ve gelişmesini sağlayan protein, vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gereklidir. Kasları güçlendirir, kansızlığı önler, vücut direncini yüksek tutar.

Günlük olarak cildimizin, tırnaklarımızın, saçlarımızın ve kas dokularımızın yenilenmesine destek olur. Aynı zamanda proteinler organizmanın fonksiyonları için de önemlidir; bizi hastalıklara karşı korur. Çoğu protein, biyokimyasal tepkimelerde katalizör işlevi olan enzimlerdir ve metabolizma için yaşamsal bir role sahiptir. Dolayısıyla protein çocukların ve ergenlerin gelişimi, ayrıca hamile kadınların fetus oluşumu için ciddi derecede önem taşır.

Peki hangi gıdalar protein açısından zengindir?


Yumurta


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük bir insanın kilosu başına alması gereken protein miktarını 0,45 gram olarak belirliyor. Bu da 65 kilo bir insan için 29 gram protein demek. Bir yumurtada ortalama protein miktarı 13 gramdır ve en sağlıklı protein kaynaklarından biridir.


Süt ve Süt Ürünleri


Süt grubu besinler; protein, kalsiyum, B2 vitamini (riboflavin) ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok besin ögesinin önemli kaynağıdır. Süt grubu besinlerde bulunan kalsiyum diğer besin kaynaklarına göre vücut tarafından daha iyi kullanılır. Kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar. Süt ve süt ürünlerinin içerdiği kaliteli protein her yaş grubunda vücudun çalışması; çocukluk döneminde büyüme, yetişkinlikte ise doku onarımının sağlanması için gereklidir. Bu grupta yer alan besinlerde bulunan B vitaminleri, başta kırmızı kan hücreleri ile sinir hücreleri olmak üzere tüm vücutta önemli işlevlere sahiptir.


Ceviz

100 gram cevizdeki protein miktarı yaklaşık 16 gramdır. Çinko, potasyum, magnezyum, Omega 3, folik asit ve E vitamini içeren gıdalardan biri olan cevizin 1 avuç tüketilmesi durumunda yaklaşık 3 gram kadar amino asit kazanmış olursunuz.


Kırmızı Et


Yeni kas dokuları inşa edebilmek için her gün et proteini tüketmeniz gerekir. Her zaman önceliğiniz gıda kaynaklı proteinler olmalıdır. Et proteini tüketirken her zaman günlük kalori ihtiyacınızı ve servis başına aldığınız kaloriyi kontrol etmelisiniz. Eğer vücudunuzda protein eksikse, vücudunuz eksik olan proteini iskelet kaslarından tamamlamaya çalışır. Aşırı protein tüketimini önlemek için ise alacağınız protein miktarını gün içerisinde küçük porsiyonlar halinde bölerek alabilirsiniz.


Veg&Bones

 

Vücudumuzun neredeyse tamamının yapı taşı olan protein, mineral ve aminoasitlerin birçok farklı türü vardır. İlikli kemik suyu, içerdiği farklı protein, mineral ve aminoasit türevleri sayesinde özellikle çocuk ve gençlerin sağlıklı iç organ, kas ve iskelet sistemi gelişimlerine destek olur.


Balık

 

100 gram tüketilen bir balıktan 18,3 gram protein almış olursunuz. Balık da protein açısından zengin besinler arasında yer alır.


Mercimek

 

Mercimek protein bakımından zengin içeriğe sahiptir. Vücudu zinde tutar ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir. Bunların yanında; anne sütünü arttırır, göz sağlığı için faydalıdır, kansızlığı giderir, kan akımını hızlandırır, kabızlığı giderir, kalp ve damar sağlığını korur, kolesterol oranını düşürür, şeker hastalığının oluşumunu engeller ve kaynatılıp suyu içildiğinde kas ağrılarına fayda sağlamaktadır.


Kuru Fasulye

Baklagillerden olan kuru fasulye, tam bir protein deposudur. İçerdiği hayvansal olmayan protein ve lifli yapısı ile kırmızı etten bir eksiği bulunmayan kuru fasulye vejetaryen beslenmeyi tercih edenler için de bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.


Bezelye

Bezelye, evlerimizde rahatlıkla bulunan bir sebzedir. Baklagiller familyasına ait olan bezelyede genel olarak %35 karbonhidrat, %27 protein az miktarda da yağ bulunmaktadır.


Güzelliğin, sağlıkla beraber geldiğini unutmayın… Sağlıklı bir hayat dilediğiniz her şeye ulaşmanızın ilk adımıdır. Güzel ve sağlıklı bir ömür geçirmeniz dileğiyle...

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.