Alerji Hakkında Merak Edilenler

Alerji Hakkında Merak Edilenler

 

Haftanın belki de birçok kişi için en güzel günü olan tam ortasından merhaba! J Sonbaharın en keyifli aylarından birini yaşadığımız şu günlerde özellikle bahar aylarında yoğun olarak kendini gösteren alerji konusunu bu haftaki blog yazımızda işlemek istedik. Alerji nedir, belirtileri nelerdir, ortaya çıkaran faktörler nelerdir, semptomlarını azaltmak için neler yapmalıyız? gibi merak ettiğiniz pekçok sorunun yanıtını bulmaya hazırsanız, haydi başlayalım.

 

Alerji Nedir?

 

Alerji çevremizde bulunan ve "alerjen" olarak adlandırılan aslında zararlı olmayan bazı maddelerin herhangi bir yolla vücuda girmesi sonucu bağışıklık sisteminin bu maddelere karşı aşırı ya da anormal bir reaksiyon vermesidir.

 

Büyük çoğunluğumuz alerjik olduğumuza inansak da, yapılan araştırmalar gösteriyor ki yetişkinlerin %1.5 - 3.8, çocuklarda ise %6 - 8 oranında yiyecek alerjisi ya da hassasiyeti bulunmaktadır.

 

 

Alerji Belirtileri Nelerdir?

 

ü  Kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, geniz akıntısı, boğazda gıcık, öksürük ve burun tıkanıklığı

ü  Sinüzit, burunda et büyümesi, astım ve cilt reaksiyonları 

ü  Alerjik astımda aralıklı, nöbetler halinde göğüste sıkışma hissi, öksürük, nefes darlığı, hırıltı olabileceği gibi sadece öksürük ile de seyredebilir.

ü  Deride kaşıntı, kızarıklık kabarıklık

ü  Baş ağrısı, migren krizleri

ü  Besin alerjilerinde alerjik olan gıdanın alımından sonra tüm bu bulgular olabileceği gibi bulantı, kusma, karında kramplar olabilir.

 

Alerji Nedenleri Nelerdir?

 

Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan alerji, özellikle anne genlerinde olması halinde çocukta görülme olasılığı çok daha yüksektir. Hem anne hem de babanın genlerinde olması halinde risk daha da büyüyecek olup bu duruma yani doğuştan genetik olarak alerjiye yatkın olma durumuna atopi denmektedir. Sahip olduğu kalıtsal özellikler sebebiyle karşılaştığı bazı maddelere karşı immunoglobulin E sınıfı antikorlar üreten atopik kişi için o madde artık herhangi bir madde olmaktan çıkar ve bir alerjen haline gelir.

 

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

 

ü  Deri Alerjisi

ü  Alerjik Rinit

ü  Alerjik Astım

ü  Allerjik Konjonktivit

ü  Ürtiker

ü  Atopik Dermatit

ü  Besin Alerjisi

ü  Atopik Dermatit

ü  Arı Sokması

ü  Anafilaksi

 

Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Hastanın duyarlı olduğu alerjenlerle karşı temasını önlemek ve alerjenlerden kaçınmak, alerjik hastalığın tedavisinde öncelikli olarak yapılması gerekendir.

 

Bununla birlikte son dönemde hastalığın belirti ve semptomlarının kontrol altında tutulması için etkinliği yüksek ilaçlar kullanılmakta olup bu ilaçlar alerji tipine göre farklılık göstermektedir. Örneğin burun nezlesinde antialerjik ilaçlar ve burun spreyleri kullanılırken astımda ise hava yollarını genişletici ve tedavi edici ağızdan spreyler kullanılmaktadır.

 

Bağışıklık sisteminin vermiş olduğu tepkiyle ortaya çıkan bir problem olan alerjide immuno terapi yöntemi de oldukça önemlidir. Bu yöntem ile bağışıklık sisteminin alerjen maddeye karşı direnci arttılır ve kişi o maddeye alıştıktan sonra alerji ortadan kalkar.

 

Bitkisel yöntemler konusuna gelecek olursak; alerjik hassasiyetin ortadan kalkması için çeşitli bitkisel yöntemlerden de faydalanılabilir; ancak bu yöntemleri uygulamadan önce doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir.

 

 

Bebek ve çocuklarda en sık görülen alerjik hastalıkların giderilmesi ve semptomlarının minimuma indirilmesi konusunda kemik suyunun destekleyici etkisinden de bahsetmeden geçmek istemeyiz! J İlikli Kemik Suyu’nun sindirim ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri nedeniyle bu tarz şikayetlerin giderilmesine veya azaltılmasında destek olarak kullanabileceğini de not etmelisiniz.

 

Alerjik reaksiyonlardan uzak, ailenizle sonbahar mevsiminin tadını doyasıya çıkarmanızı dileriz. J

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.