Çocukluğumuzun Kahramanı, Kalsiyum!

Çocukluğumuzun Kahramanı, Kalsiyum!

 

Küçüklüğünüzü hatırlayın... Annelerimizin "ye, yoksa büyüyemezsin" diyerek yedirdiği yemekler, "süt içmezsen kemiklerin gelişmez" diye zorla içirdiği sütler... O zamanlar fark edemesek de bu tatlı ısrarların aslında çok önemli bir sebebi varmış, kalsiyum!

Büyüdükçe ve araştırmaya başladıkça kalsiyumun vücudumuz ve kemiklerimiz için ne kadar faydalı olduğunu; hatta kalsiyum eksikliğinde nasıl sorunlar yaşanabileceğini yaşayarak görüyoruz. Gelin; şimdi de birlikte kalsiyum eksikliğinde ortaya çıkabilecek sorunları ve hangi besinlerle kalsiyum seviyemizi normale dönüştürebileceğimizi inceleyelim.

 

 

Öncelikle kalsiyumun vücudumuz için en önemli minerallerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Neden mi? Kemik gelişimine katkı sağladığını zaten biliyoruz; bir de vücudumuzu ayakta tutan yapı, yani iskeletimizin de kemikten oluştuğunu düşündüğümüzde kalsiyumun önemini çok daha net anlayabiliriz. Peki sadece kemik gelişimi için mi gerekli? Tabi ki hayır. Bunun yanında kanın pıhtılaşmasında, sinir sistemimizi onarırken sinirler arasındaki sinyallerin iletiminde, kasların kasılmasında, kalp ritminin düzenlenmesi gibi birçok yerde önemli rol oynuyor. Özellikle kemik kitlesinin yaklaşık %50'sinin oluştuğu ergenlik döneminde yeterli miktarda kalsiyum alabilmek vücudumuz için oldukça önemli.

 

Kalsiyum eksikliğinin belirtilerine gelecek olursak;

 
 

·     Bacak ve kollarınızda kas kasılmaları, uyuşmalar oluştuğunu hissediyorsanız,

·     Ağız çevresi, el ve ayaklarda karıncalanmalar söz konusu oluyorsa,

·     Gün içinde sık sık "her yerim ağrıyor" diyor, kemiklerinizin ağrıdığını hissediyorsanız,

·     Ortada hiçbir sebep yokken bir anda daha iştahınız kapanıyorsa,

·     En ufak bir darbe sonrası kırık, zedelenme, çatlak gibi sorunlar yaşıyorsanız,

·    Ağız ve diş bakımınızı düzenli olarak yapmanıza rağmen dişleriniz çok kolay çürüyorsa,

·    Cildinizde sebebini bilmediğiniz bir kuruluk, saçlarınızda zayıflama, dökülme gibi sorunlar başladıysa,

·     Zihninizin eskiden hiç olmadığı kadar bulanıklaştığını düşünüyor, hafızayla ilgili ciddi sorunlar yaşıyorsanız,

·   Kendinizi sebepsizce öfkeli, kaygılı, kızgın ya da depresif hissediyorsanız kalsiyum eksikliği söz konusu olabilir. Öncelikle doktora gidip bir test yaptırmanızda fayda var. Akabinde kalsiyum eksikliğinin teşhis edilmesi halinde doktor kontrolünde takviye alımı ve beslenme düzeninizi değiştirmek sağlığınız açısından faydalı olacaktır.


Yemek düzenini değiştirmek demişken, hangi yiyeceklerde kalsiyum bulunur, gün içerisinde ne kadar kalsiyum almalıyız konularına değinmeden geçmek olmaz tabi. J Yazımıza başlarken söylediğimiz gibi çocukluktan gelen "süt içmezsen kemiklerin gelişmez", "beyaz peynir senin için çok faydalı" cümleleriyle aklımızda yer etmiş süt ve süt ürünlerinden bol miktarda kalsiyum temin edebiliriz. Bunun yanında koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, şalgam, pekmez, kuru üzüm, kuru erik, tatlı badem, kuru baklagiller, soya fasulyesi, brokoli, bamya, balkabağı, lahana, ceviz, alabalık, sardalya ve fıstık da iyi birer kalsiyum kaynağıdır. 

Ayrıca vücudumuz için gerekli protein, kolajen, hyaluronik asit, jelatin, kondroitin, glukozamin, yağ, glisin, prolin, alginin, fosfor, kükürt,magnezyum, demir, selenyum, c vitamini, glisin, glukozamin, niasin, tiamin, sodyum, potasyum, çinko, manganez gibi birçok hayati maddeyi içeren Veg&Bones da tam bir kalsiyum kaynağı! Vücudumuz için gerekli kalsiyumu alırken bunun yanında birçok faydalı maddeyi lezzetli ve pratik bir şekilde alabilmek bizce çok önemli bir detay… :) Sağlığına dikkat eden, vücudunun direncini her mevsimde yüksek tutmak isteyenlerin dostu olan Veg&Bones'u web sitemizden kolayca sipariş edebilirsiniz.

Kalsiyum eksikliğini gidermek için yalnızca kalsiyum içeren besinler tüketmemiz yeterli olmayacaktır. Özellikle kalsiyum içeren besinlerin yanı sıra şöyle bir detayı da göz önünde bulunduralım; D vitamini olmadan kalsiyum vücut tarafından emilemez. Yani D vitamini eksikliği de varsa kalsiyumla birlikte D vitamini alımını da arttırmamız gerekiyor.

Umarız ki yazımızı okuduktan sonra beslenme düzeninizde ufak tefek değişiklikler yaparak kalsiyum eksikliğinin önüne geçersiniz. Böylesi hem vücudunuz için hem de günlük hayatınız için sizi bir hayli rahatlatacaktır. Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere, sağlıkla kalın! J

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.